Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
masło 1 kostka
jaja 8 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
laska wanilii 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Składniki na formę 22×32 albo tortownicę nie za dużą

Ser miksujemy z masłem.

Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym- dodajemy do sera i mieszamy razem.

Dodajemy ziarenka z laski wanilii, kwasek cytrynowy (musimy próbować, aby sernik nie był za kwaśny). Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy 1/2 szklanki cukru.

Delikatnie mieszamy ubite białka z masą (najlepiej drewniana łyżką).

Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i stawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę 30minut.

Po upieczeniu możemy sernik polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 20.02.2013 16:31
pycha
gosia1988 20.02.2013 15:24
pyszny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak