Serniczek z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 i 1/2 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    9 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • olej

    1/2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 2 szklanek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtek, jednego całego jajka i margaryny zagniatamy ciasto. Schładzamy je około 30 minut w lodówce, a następnie wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Ser miksujemy ze szklanką cukru, olejem, mlekiem, budyniem, 2 całymi jajkami i 4 żółtkami.
Masę wylewamy na spód i pieczemy całość około godzinę w temp. 180 stopni.

Pod koniec pieczenia sernika ubijamy na sztywno 6 białek stopniowo dodając cukier.
Masę nakłądamy na prawie upieczony sernik i pieczemy jeszcze aż pianka zbrązowieje.
Sernik studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 17.11.2013 11:35
uwielbiam takie serniczki
Ewelina38 22.10.2013 14:38
bajecznie wygląda, aż ślinka leci... :)
Kas2 16.05.2012 22:32
pyszności
Neetka90 08.04.2012 23:50
palce lizac
Neetka90 08.04.2012 23:50
palce lizac
jeta72 09.01.2012 19:01
apetyczny
barbara11561 02.12.2011 09:34
bardzo lubię właśnie taki:)
1j1o1l1a1 06.11.2011 17:28
apetyczny...a ja skuszę sie na każdy serniczek :)
AgaS10 06.11.2011 11:39
świetny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat