Serniczek porzeczkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • olej

    3/4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta

MUS PORZECZKOWY

  • czarna porzeczka

    500-600 gram
  • cukier

    1 łyżka

MASA SEROWO_PORZECZKOWA

  • śmietana 30%

    250 ml
  • ser biały

    0,5 kg (z wiaderka)
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki lekko kopiate
  • mus owocowy

    1 szklanka porzeczkowy mus
  • cukier puder

    3 łyżki

GALARETRKA

  • mus owocowy

    1 szklanka porzeczkowego
  • woda

    1 szklanka
  • galaretka porzeczkowa

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku

DODATKOWO

  • bita śmietana

    do dekoracji
  • porzeczki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniczek porzeczkowy foto
Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Krok 2 - Serniczek porzeczkowy foto
MUS:
Porzeczkę myjemy i odsączamy. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, by porzeczka puściła sok. Jeszcze ciepłą porzeczkę miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanki musu. Jedna szklanka będzie potrzebna do masy serowo-porzeczkowej, a druga do wierzchniej galaretki.
Krok 3 - Serniczek porzeczkowy foto
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy.
Krok 4 - Serniczek porzeczkowy foto
Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa zastygła.
Krok 5 - Serniczek porzeczkowy foto
Wodę oraz mus umieszczamy w garnku i razem podgrzewamy. Do gorącej mieszaniny wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do jej rozpuszczenia. Ewentualnie możemy jeszcze posłodzić. Tak przygotowaną galaretkę pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na zastygnięta masę serowo-porzeczkową. Ponownie wstawiamy tort do lodówki by galaretka zastygła.
Przed podaniem dekorujemy.
Jadwiga/Jaga85
Bardzo smaczny, mocno porzeczkowy, orzeźwiający torcik. Idealny dla miłośników mniej słodkich wypieków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 16.08.2014 23:47
Ciasto na medal.
Klausia 16.08.2014 14:27
wygląda nieziemsko :)
wedith1 15.08.2014 12:05
Wygląda obłędnie! :)
halina17 14.08.2014 20:03
Smacznie wygląda.
agnieszka214 14.08.2014 17:56
ciasto naprawde super wyglada
czekoladka_m 14.08.2014 17:42
Bardzo apetyczny:)
AnnieB 14.08.2014 14:15
świetny jest!!
Anna20 14.08.2014 12:56
Pyszne są Twoje ciasta :)
molanka 14.08.2014 11:46
ale apetycznie wygląda
Mniam 14.08.2014 11:41
Jaki śliczny ten serniczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat