Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semlor

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 500 g
mleko 250 g
drożdże 25 g
masło 75 g
cukier puder 75 g
cukier waniliowy 3-4 łyżeczek
jajko 1 sztuka

Wierzch buleczki

żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1 lyżka

środek

mleko 1.5-2 szklanek
cukier waniliowy 1 op
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Porada

Bułeczki można posypać cukrem pudem, najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu

Przepis i sposób przygotowania na: Semlor

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać, wsypać do tego drożdże i łyżkę cukru kryształ, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsyp mąkę szczyptę soli cukier puder roztopione masło cukier waniliowy jajko oraz roztwór drożdżowy. Wszystko zamieszać i zagnieść na głatkie ciasto.
Krok 1 - Semlor  foto
2
Ciasto podzielić na równe części mi wyszło 13. Z ciasta formowac kulki i zostawić do napuszenia(podwojenia objetości) na ok 30-40 min.
Krok 2 - Semlor  foto
3
Bułki po wyrośnięciu tak jak pisałam podwoją objętość.
Krok 3 - Semlor  foto
4
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki posmarować jajkiem połączonym z mlekiem. Piec przez 6-10 min. Wystudzić.
Krok 4 - Semlor  foto
5
Do garnka wlać mleko dodać cukry i wymieszać maki zmieszać ze sobą gdy mleko jest ciepłe wlać do mąk troche mleka i wymieszać, ułatwi nam to prace przy wlewaniu gdyż nie powstaną grudki. Do wrzącego mleka wsypujemy mąki i wszystko dobrze mieszamy gotujemy jeszcze ok 2-3 min odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy kostke masła i miksujemy ją do uzyskania białości dodajemy po troche budyniu, ażpowstanie masa. Bułeczki roskrajamy na pół. Do szprycy nakładamy krem i dekorujemy nim bułeczki na wierzch układamy czapeczkę z odkrojonego ciasta.

SMACZNEGO!!!
Krok 5 - Semlor  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 21.06.2014 15:00
Dziękuje :D
Ankha 17.06.2014 19:42
O kuchnia szwedzka się kłania, a bułki az się proszą by się nimi zająć
Kasia35 17.06.2014 17:52
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak