Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na semifreddo:
-
śmietana 36%
400 mililitrów -
cukier kokosowy
27 gramów -
kakao
1 łyżka -
bezy
10 sztuk -
maliny świeże
300 gramów
Sposób przygotowania
Proporcje na prostokątną blaszkę 22x9 cm, wysokość 7 cm.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier, kakao i dalej ubijamy aż masa będzie całkiem sztywna.
Kilkanaście malin zostawiamy w całości, resztę wrzucamy do śmietany, chwilkę miksujemy.
Dodajemy lekko pokruszone bezy i mieszamy łyżką.
Blaszkę wykładamy przezroczystą folią. Na spodzie układamy kilka malin i wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy powierzchnię.
Blaszkę owijamy folią i wstawiamy na minimum 4 godziny do zamrażalnika.
Na godzinę przed podaniem deser przekładamy do lodówki.
Deser obracamy i zdejmujemy folię. Wyjęty deser ozdabiamy malinami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się