Semifreddo - malinowy deser mrożony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Banalnie proste. Semifreddo po włosku oznacza pół-zimny. Deser polega na tym, że najpierw się go mrozi, a potem przekłada na godzinę do lodówki, by się lekko roztopił. Smakiem przypomina lody. Kto nie robił - gorąco polecam.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na semifreddo:

  • śmietana 36%

    400 mililitrów
  • cukier kokosowy

    27 gramów
  • kakao

    1 łyżka
  • bezy

    10 sztuk
  • maliny świeże

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje na prostokątną blaszkę 22x9 cm, wysokość 7 cm.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier, kakao i dalej ubijamy aż masa będzie całkiem sztywna.

Kilkanaście malin zostawiamy w całości, resztę wrzucamy do śmietany, chwilkę miksujemy.
Dodajemy lekko pokruszone bezy i mieszamy łyżką.

Blaszkę wykładamy przezroczystą folią. Na spodzie układamy kilka malin i wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy powierzchnię.
Blaszkę owijamy folią i wstawiamy na minimum 4 godziny do zamrażalnika.

Na godzinę przed podaniem deser przekładamy do lodówki.
Deser obracamy i zdejmujemy folię. Wyjęty deser ozdabiamy malinami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat