Schab/schabowe pieczone po rusku

Schab/schabowe pieczone po rusku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab

    4-5 kawałków
  • przyprawa do mięs

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • cebula

    1 sztuka
  • majonez

    2-3 łyżki
  • ser żółty

    4-5 plastrów

Ponadto

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab/schabowe pieczone po rusku foto
Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa.
Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Schab/schabowe pieczone po rusku foto
Po tym czasie obraną cebulę należy pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.
Mieszankę umieścić na kawałkach schabu (ale nie na całych) i przykryć serem.
Krok 3 - Schab/schabowe pieczone po rusku foto
Tak przygotowane mięso wstawić do zimnego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 40-45 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Diana Rusiłowicz
Jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad! Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 12:44
dobre mieso.

w mojej kuchni

17.01.2018 01:31
ciekawa odmiana na schabowe kotlety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat