Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    150 g
  • schab bez kości

    650 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
Schab i polędwiczkę umyć i osuszyć.
Schab pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy
Krok 2 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
i wymieszać, zakryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Krok 3 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
Następnego dnia do szynkowara włożyć woreczek ( w wyposażeniu szynkowara ), do woreczka włożyć połowę mięsa, na nie położyć polędwiczkę i znowu wyłożyć mięso.
Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek
Krok 4 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
i nałożyć płytkę metalową ( pokrywkę szynkowara ).
Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar.
Krok 5 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
W garnku zagotować tyle wody aby po włożeniu do niego szynkowara wystawał on 1 cm ponad wodę.
Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ).
Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia.
Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało.
Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ).
Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.
ZEWA
1 łyżka gotowej przyprawy John ( susze warzyw, papryka zielona, czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier ). ( składniki na mały szynkowar Singiel do 830 g mięsa )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 08.04.2015 18:01
rewelacja smaczne!
dodi 08.04.2015 12:07
pyszne jedzonko
Mancia w kuchni 08.04.2015 08:58
mniamiiiiii

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat