Przepis i sposób przygotowania na: Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy
Kroki postępowania
Schab pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy
Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek
Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar.
Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ).
Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia.
Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało.
Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ).
Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.