Schab ze śliwką w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    10dag
  • suszonego tymianku

    1łyżeczka
  • sól

  • majeranku

    1/2łyżeczki
  • żelatyny

    2łyżki
  • suszonych śliwek

    12
  • plasterki pomarańczy

  • świeże zioła do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło wymieszać z tymiankiem, majerankiem i solą. Włożyć do zamrażalnika na 30min. Schab umyć, obgotować w 2 li osolonego wrzątku. Następnie wyjmujemy dobrze osączamy i nożem nacinamy tak, by w mięsie powstała głęboka kieszeń. Zmrożone masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Spinamy wykałaczkami i układamy w natłuszczonej formie. Smarujemy olejem. Pieczemy 90min. w temp. 200stopni. Schab wystudzamy i kroimy w plastry. Żelatynę rozpuszczamy i łączymy z bulionem. Całość mocno podgrzać, Polać mięso, odstawić do zastygnięcia galarety.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 21.03.2012 08:05
mniam
magical66 07.11.2010 17:19
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat