Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w galarecie
W tym czasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Do wrzątku wkładamy schab i gotujemy przez 2 minuty.
Następnie wyjmujemy, studzimy i wąskim nożem robimy otwór przez całą długość.
Z zamrażalnika wyjmujemy masło i kroimy w kostkę.
W nacięcie w mięsie wkładamy na przemian suszone śliwki i kawałki masła.
Tak nadziany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy solą i smarujemy olejem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy w grube plastry.
Przygotowujemy galaretę: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przekładamy do gorącego bulionu. Mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Następnie plastry pokrojonego schabu układamy na półmisku, polewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wg uznania.