Schab z suszoną śliwką w ziołach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1 kg
  • śliwki suszone

    20 szt
  • kolendra suszona

    1 łyzeczka
  • kolendra młotkowana

    1 łyżeczka
  • pieprz młotkowany

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • rozmaryn

    1/2 łyzeczka
  • masło

    1 łyżka
  • majeranek otarty

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab myjemy i osuszamy .Stawiamy pionowo i na środku wbijamy nóż ,do samego dna ,rozcinając w prawo i lewo po ok 1cm ,do tego otworu wkładamy śliwki suszone , można sobie pomóc trzonkiem od tłuczka do kotletów , by nam śliwki doszły do samego końca.Ja nie rozcinam na wylot .Nafaszerowany schab ,nacieramy podanymi przyprawami i zostawiamy na 24h .Po tym czasie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , na mięso kładziemy masło i wkładamy do piekarnika ,pieczemy ok 1h w te,.170st .
Z powstałego po pieczeniu soku ,zrobiłam odrobinę sosu ,zagęszczając go mąką i śmietaną :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cranberry 23.12.2013 18:08
moje ulubione mięcho
Mysiunia 23.12.2013 15:19
wygląda pięknie:)
Ola1984 23.12.2013 10:19
Lubię tak podane mięsko :)
Anna133 23.12.2013 09:40
z morelami tez lubimy ,ale śliwka to jednak bierze górę
Lukrecja29 22.12.2013 23:38
Kocham taki schab! Ze śliwką, niestety u mnie w domu nikt prócz mnie nie lubi więc rzadko jem ;) szkoda :D
treonina 22.12.2013 19:55
wspaniałe danie!
pawel123 22.12.2013 19:45
moje smaki
krystyna330 22.12.2013 19:31
ale pyszności
iwi 22.12.2013 19:10
Super danie
Gabi44 22.12.2013 19:02
Uwielbiam taki schabik.Ja część robię z morelami,też jest smaczny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat