Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości
1 kg
musztarda
3 łyżki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Jarzynka

kapusta kiszona
1 kg
cebula
1 sztuka
masło
2 łyżki
ananas w puszce
1 sztuka
woda
1/2 szklanki
jabłko
1 sztuki
rodzynki
1 łyżka
żurawina suszona
1 łyżka
miód prawdziwy
2 łyżki
mąka pszenna
2 łyżeczki
Goździki całe Prymat
2 sztuka
Sklep Prymat
kminek Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
sos sojowy
1 łyżka
sól do smaku
Sklep Prymat
natka pietruszki
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

Kroki postępowania

1
Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki
Krok 1 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
2
Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca".
Krok 2 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
3
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem
Krok 3 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
4
Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę.
Krok 4 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
5
Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.
Krok 5 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 11.09.2014 22:17
Wspaniałe danie - cudowne połączenie :D
Kejti 11.09.2014 09:01
Pysznie wygląda,mniam :-)
DorotaZ 08.09.2014 20:14
Smakowicie wygląda:)
Katarzyna59 08.09.2014 18:54
bardzo smakowity
VioletoweKucharzenie 08.09.2014 18:21
mmm ale smaczny obiadek:-)
Renata9 08.09.2014 18:07
jakie wyśmienite jedzonko, mniam :-)
Triss 08.09.2014 18:04
smakowite danie. :)
barbara11561 08.09.2014 17:58
smaczny kawał mięska:)
Anna20 08.09.2014 17:58
super przepis :)
Wafelek2601 08.09.2014 17:58
Pyszny schabik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak