Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    1 kg
  • musztarda

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Jarzynka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • ananas w puszce

    1 sztuka
  • woda

    1/2 szklanki
  • jabłko

    1 sztuki
  • rodzynki

    1 łyżka
  • żurawina suszona

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • goździk Prymat

    2 sztuka
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki
Krok 2 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca".
Krok 3 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem
Krok 4 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę.
Krok 5 - Schab w aromatycznej kiszonej kapuście foto
Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 11.09.2014 22:17
Wspaniałe danie - cudowne połączenie :D
Kejti 11.09.2014 09:01
Pysznie wygląda,mniam :-)
DorotaZ 08.09.2014 20:14
Smakowicie wygląda:)
Katarzyna59 08.09.2014 18:54
bardzo smakowity
VioletoweKucharzenie 08.09.2014 18:21
mmm ale smaczny obiadek:-)
Renata9 08.09.2014 18:07
jakie wyśmienite jedzonko, mniam :-)
Triss 08.09.2014 18:04
smakowite danie. :)
barbara11561 08.09.2014 17:58
smaczny kawał mięska:)
Anna20 08.09.2014 17:58
super przepis :)
Wafelek2601 08.09.2014 17:58
Pyszny schabik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat