Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z warzywami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 500 gram
ziemniaki 1 kg
marchewka 5 sztuk
kalafior 1 mały
cebula biała 1 sztuka
lubczyk świeży
pietruszka zielona
rozmaryn świeży
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z warzywami

Kroki postępowania

1
Pokrojony w kostkę schab marynujemy w marynacie ( w połowie tej marynaty) sporządzonej z następujących składników
3-4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
pieprz
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Odstawiamy na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce.
Krok 1 - Schab pieczony z warzywami foto
2
Teraz przygotowujemy warzywa. Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchewkę w talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy różyczki umytego kalafiora, mieszamy warzywa. Siekamy świeże zioła ( pietruszkę, rozmaryn i lubczyk) i dodajemy z połową marynaty do warzyw i dokładnie rozprowadzamy.
Krok 2 - Schab pieczony z warzywami foto
3
Posypujemy warzywa pokrojoną w kostkę cebulą, wykładamy zamarynowane mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (temperatura 200 stopni). W połowie pieczenia należy przemieszać warzywa z mięsem.
Krok 3 - Schab pieczony z warzywami foto
4
Danie podajemy samo lub z sałatą zieloną. Przed podaniem posypujemy siekanym lubczykiem i pietruszką.
Krok 4 - Schab pieczony z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 18.08.2013 10:20
Pyszne i pożywne :)
Róża1 17.08.2013 22:55
przepyszne danie:-)
Megg 17.08.2013 22:38
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak