Schab pieczony w rękawie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • boczek wędzony

    3-4 plastry
  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • ziele angielskie

    5 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie z każdej strony solą, majerankiem i kminkiem. Przyprawiony schab przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
2. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Następnie przyprawić pieprzem, na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryć go plastrami boczku.
4. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, boki obłożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą oraz ćwiartkami jabłka ze skórką. Rękaw z obu stron spiąć klipsami, z wierzchu zrobić małe nacięcie, aby para wodna mogła swobodnie z rękawa się wydostawać.
5. Mięso położyć na blaszkę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku godzinę.
6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, to po upieczeniu od razu rękawa nie rozcinać, pozostawić w nim mięso na około 10 minut, a jeśli ma to być wędlina na kanapki, pozostawić schab w rękawie do całkowitego wystudzenia.
7. Do schabu na ciepło z części wytopionego soku, upieczonej cebuli i jabłka bez skóry można zrobić sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 01.12.2016 10:28
pysziutkie jedzonko
Renataj 30.11.2016 21:58
Pyszne domowe mięsko bez konserwantów:)
magdow 30.11.2016 13:33
mój uubiony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat