Schab duszony po zbójnicku

Schab duszony po zbójnicku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2
  • cebula

    1
  • sos sojowy jasny

    6 łyżek
  • przyprawa \"danie ze smakiem\"

    1 op.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • śmietana

    100 ml
  • brandy

    3 łyżki
  • wywar jarzynowy

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • koperek świeży

    kilka gałązek
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • schab bez kości

    8 plastrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab duszony po zbójnicku

Plastrów schabu (ok.1 cm) nie rozbijałam. Skropiłam je w miseczce sosem sojowym i posypałam papryką mieloną oraz połową opakowania mieszanki \"danie ze smakiem\". Naczynie przykryłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia plastry mięsa oprószyłam lekko mąką i obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy mięso się zrumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam 3 łyżki brandy i podpaliłam - gdy alkohol się wypalił dolałam 1,5 szkl. wywaru jarzynowego zmieszanego z resztą mieszanki \"danie ze smakiem - zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku: i dusiłam całość 10 min. po czym dosypałam marchewki pokrojone w talarko-kwiatki. Dusiłam jeszcze 10 min. aż marchewka zmiękła. Śmietanę 18% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością sosu i wlałam na patelnię. Jeszcze tylko dosypałam posiekany koperek i danie gotowe. Podałam z kładzionymi, ziołowymi kluskami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Misia90 05.09.2011 20:09
ekstra
Marysia 05.09.2011 19:54
super
Karolina69 05.09.2011 18:05
fajne
Beatris 17.06.2011 08:46
Bardzo jestem ciekawa smaku.
Agnieszka_B 08.04.2011 12:08
Pomysł, który muszę koniecznie wypróbować:)
MAŁGORZATA108 07.04.2011 17:40
Fajny obiadek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat