Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchewki
2 -
cebula
1 -
sos sojowy jasny
6 łyżek -
przyprawa \"danie ze smakiem\"
1 op. -
Papryka słodka mielona Prymat
1,5 łyżeczki -
śmietana
100 ml -
brandy
3 łyżki -
wywar jarzynowy
1,5 szklanki -
mąka pszenna
6 łyżek -
koperek świeży
kilka gałązek -
olej do smażenia
4 łyżki -
schab bez kości
8 plastrów
Przepis i sposób przygotowania Schab duszony po zbójnicku
Następnego dnia plastry mięsa oprószyłam lekko mąką i obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy mięso się zrumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam 3 łyżki brandy i podpaliłam - gdy alkohol się wypalił dolałam 1,5 szkl. wywaru jarzynowego zmieszanego z resztą mieszanki \"danie ze smakiem - zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku: i dusiłam całość 10 min. po czym dosypałam marchewki pokrojone w talarko-kwiatki. Dusiłam jeszcze 10 min. aż marchewka zmiękła. Śmietanę 18% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością sosu i wlałam na patelnię. Jeszcze tylko dosypałam posiekany koperek i danie gotowe. Podałam z kładzionymi, ziołowymi kluskami.
Komentarze (6)