Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • kolendra świeża

    1 pęczek
  • pasta Sambal Oelek

    0,5 łyżeczki
  • mleko kokosowe

    100 ml
  • masło orzechowe

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • mango

    1 szt
  • melon gallo

    1 szt
  • trawa cytrynowa

    8 gałązek
  • granat

    1 szt
  • limonka

    do dekoracji
  • cytryna

    do dekoracji
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • filet z łososia

    1300 g
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • orzechy nerkowca

    2 prażone
  • tuńczyk

    1 filet
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    2 z orzechów laskowych
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Do dekoracji:

    1 łyżka
  • sezam czarny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

Filety z łososia norweskiego i tuńczyka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i tuńczyka, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowane fileciki z łososia i tuńczyka nabić delikatnie na gałązki przekrojonej na pół trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na patelnię grillową lub grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem). Sataye podawać z kawałkami pokrojonego w dużą kostkę mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

marcia7 18.04.2014 16:25
bardzo apetyczne
gosia561 13.04.2014 17:00
dobra rybka
Magda60 03.04.2014 21:00
pięknie wyglada
Klausia 31.03.2014 11:00
bardzo ciekawy przepis :)
Pomocnik 03.06.2013 18:40
ślicznie wygląda
jasiek 25.05.2013 23:22
wykwintnie
arbuzowo 25.04.2013 20:49
pycha! na pewno wypróbujemy w najbliższym czasie
Anna133 25.04.2013 12:16
ależ to wykwintne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat