Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sárgarépa-főzelék

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 kg
masło 2 łyżki
mąka 2 łyzki
cukier 1 łyżka
mleko 1 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sárgarépa-főzelék

Kroki postępowania

1
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.
Krok 1 - Sárgarépa-főzelék foto
2
W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut.
Krok 2 - Sárgarépa-főzelék foto
3
Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Krok 3 - Sárgarépa-főzelék foto
4
Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować.
Krok 4 - Sárgarépa-főzelék foto
5
Podawać posypane pozostałą natką pietruszki .
Krok 5 - Sárgarépa-főzelék foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:02
Jaka nazwa dania.
Bożena6 28.07.2014 22:21
Nazwa węgierska..bo przepis z kuchni węgierskiej..a inaczej..po naszemu...kremowa marchewka...
Iwusia 27.07.2014 22:17
bardzo ciekawa nazwa
Ankha 27.07.2014 20:25
Skomplikowana nazwa, ale przepis prosty. Mam nadzieję go wypróbować wkrótce
Pani Domu 27.07.2014 19:37
intrygująca nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak