Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i jajkiem
Do przygotowania tej sałatki użyłam ziemniaki, które pozostały mi z obiadu, ugotowane w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo. Aby zapobiec pękaniu jajek, należy je wcześniej wyjąć z lodówki przed gotowaniem, powinny mieć temp. pokojową. To samo woda, do gotowanej wody dodać trochę soli lub octu, w ten sposób unikniemy pękania jajek.
Ogórki kiszone osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę wedle gustu.
Cebulkę posiekać drobno nożem, razem ze szczypiorkiem.
Ugotowane jajka w rondelku umieścić pod bieżącym strumieniem zimnej wody, zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Letnie ziemniaki kroimy również w drobną kosteczkę.
Wszystkie przygotowane składniki łączymy ze sobą w większej misce.
Do sałatki dodać majonez, oraz musztardę francuską, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.