Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
roszponka
100 g -
soczewica zielona
1/2 szkl. -
oliwki czarne
garść -
Dressing:
-
olej rzepakowy
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
słodki sos chili
2 łyżki -
sok z cytryny
ok.1 łyżka -
miód
1/2 łyżeczki (opcjonalnie) -
papryka czerwona
1/2 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z roszponki, zielonej soczewicy, papryki i oliwek
Odcedzamy i studzimy.
Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładamy na półmisek.
Dodajemy ostudzoną soczewicę, pokrojoną w paseczki paprykę i oliwki.
Przygotowujemy dressing: olej i oliwę z oliwek przedkładamy do miseczki, dodajemy słodki sos chili, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu.
Całość mieszamy do uzyskania emulsji.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i serwujemy.
Smacznego!
Komentarze (10)