Sałatka z roszponki, zielonej soczewicy, papryki i oliwek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • roszponka

    100 g
  • soczewica zielona

    1/2 szkl.
  • oliwki czarne

    garść
  • Dressing:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • słodki sos chili

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    ok.1 łyżka
  • miód

    1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości - ok. 15-20 minut.
Odcedzamy i studzimy.

Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładamy na półmisek.
Dodajemy ostudzoną soczewicę, pokrojoną w paseczki paprykę i oliwki.

Przygotowujemy dressing: olej i oliwę z oliwek przedkładamy do miseczki, dodajemy słodki sos chili, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu.
Całość mieszamy do uzyskania emulsji.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i serwujemy.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 24.02.2017 10:30
ciekawe połączenie
pestka 10.02.2017 08:07
smaczna sałatka
mufinka79 30.09.2013 17:19
Dziękuję bardzo za komentarze :)
Mniam 30.09.2013 08:08
Jak pyszna i zdrowa sałatka.
Anna169Hosz 29.09.2013 18:04
Bardzo odpowiada mi taka kompozycja.
Monika-twin 29.09.2013 17:01
lubie takie salatki
Ania321 29.09.2013 14:44
bardzo apetyczna sałatka :)
lara 29.09.2013 13:02
bardzo ciekawe połączenie
Jusiaa 29.09.2013 12:46
Zdrowe i Smaczne :)
Konczi 29.09.2013 11:47
lubię takie świeże sałatki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat