Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z quinoa i awokado
Morele i żurawinę zalać niewielką ilością gorącej wody. Odstawiać na pół godziny. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
2. Quinoa dokładnie opłukać i odstawić na sicie aby odciekła. Do rondla wlać 400ml osolonej wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa, zmniejszyć ogień, i gotować pod przykryciem przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypać na talerz i odstawić do ostygnięcia.
3. Morele i dymkę drobno posiekać. Awokado pokroić w kostkę.
4. Do wystudzonej quinoa dodać morele, żurawinę, dymkę i awokado. Wlać przygotowany wcześniej dressing i całość dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi migdałami i natychmiast podawać.