Sałatka z quinoa i awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    175 g
  • suszone morele

    25 g
  • awokado

    2 sztuki
  • cebulka dymka

    1 pęczek
  • migdały w płatkach

    25 g
  • mielone nasiona kolendry

    0,5 łyżeczki
  • kumin

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    60 ml
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z kolendry, kuminu, papryki, soku z cytryn i oliwy przygotować dressing. Odstawiać na pół godziny.
Morele i żurawinę zalać niewielką ilością gorącej wody. Odstawiać na pół godziny. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
2. Quinoa dokładnie opłukać i odstawić na sicie aby odciekła. Do rondla wlać 400ml osolonej wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa, zmniejszyć ogień, i gotować pod przykryciem przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypać na talerz i odstawić do ostygnięcia.
3. Morele i dymkę drobno posiekać. Awokado pokroić w kostkę.
4. Do wystudzonej quinoa dodać morele, żurawinę, dymkę i awokado. Wlać przygotowany wcześniej dressing i całość dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi migdałami i natychmiast podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 24.11.2012 15:10
super
rjustysia 23.11.2012 21:58
Quinoa jest fantastyczna do sałatek! Bardzo jestem ciekawa jak smakuje z suszonymi owocami jak żurawina i morele.
miroslawa 14.11.2012 06:07
super, kolejna fajna i ciekawa sałatka
Krakowianka 13.11.2012 11:20
apetyczna! bardzo mi sie podoba ten przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat