Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    190 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    100 g
  • woda zimna

    4 łyżki

Składniki na sałatkę

  • por (biała część)

    2 szt
  • jajka

    3-4 szt
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
  • ser żółty starty

    100 g
  • majonez

    2-3 łyżki
  • musztarda sarepska

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.

Przygotowanie sałatki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek, pokrojone jajka i starty żółty ser. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ada.la

29.04.2016 11:34
podoba mi się sposób podania

MałaMi89

03.04.2016 20:50
Świetny pomysł na wyporcjowanie sałatki! Wykorzystam kiedyś :)

ania2610

03.04.2016 15:21
wspaniałe podanie sałatki!

gosia56

03.04.2016 11:44
super pomysł;)

dodi

03.04.2016 11:10
ale slicznie wygląda

Ada-Gaba

03.04.2016 10:59
apetycznie podane

Ania321

03.04.2016 10:07
muszę wypróbować, świetny pomysł :)

Ola1984

03.04.2016 09:54
Świetny pomysł na przekąskę.

Ewelina1991

03.04.2016 09:41
fajne babeczki

IZABELA29

03.04.2016 09:20
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat