Sałatka z pieczonymi buraczkami i pestkami granatu

Sałatka z pieczonymi buraczkami i pestkami granatu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwone buraczki

    6
  • sok z cytryny

  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyzeczki
  • cebulki wiosenne ze szczypiork

    4
  • listki mięty

    garść
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoc granatu przeciąć na pół,delikatnie wyciągnąć pestki,przepłukać je i odstawić na druszlaku.
Buraczki umyć,obrać ze skórki i pokroić w ósemki.Kawałki buraczków skropić oliwą,zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika.Piec przez ok. 40 min. w 200 C a następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez ok. 10 -15 min.W miseczce wymieszać oliwę z nasionami kminu i sokiem z cytryny.Upieczone buraczki posolić i popieprzyć,wymieszać i polać dressingiem.Dodać pestki granatu,grubo pokrojone listki mięty oraz drobno posiekane cebulki ze szczypiorkami.Wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki żeby sałatka się lekko przegryzła.
W razie konieczności doprawić jeszcze sokiem cytrynowym,solą i pieprzem.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 02.09.2016 19:42
Ciekawie wygląda
Aneta27 10.02.2013 11:35
Dziękuję:)
Bernadeta1 09.02.2013 12:18
taka inna,super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat