Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata lodowa

    1/2 główki
  • granat

    1 szt.
  • pierś z indyka

    25 dag
  • oliwa

  • pieprz

  • sól

  • ziołowa mieszanka do mięs

  • vinegret

  • sos balsamiczny o smaku trufli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć w przyprawie . Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby - dla pewności. Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, \"na zimno\". Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku białych trufli - jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego typu Chevrette :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 02.07.2011 11:01
Jak wykwintnie!
Sarenka 21.06.2011 09:17
Rzeczywiscie urzeka wygladem, nie watpie, ze smakiem rowniez
Gosia40 19.01.2011 16:42
pięknie wygląda
suzana 19.01.2011 11:35
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat