Sałatka z pieczonych warzyw z szałwią, sezamem i oliwą truflową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

  • cukinia żółta

  • marchew

  • papryka biała

  • papryczka chilli

    1/2
  • szałwia

    kilka listków
  • sezam

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Marchewkę, cukinie, bakłażana kroimy w plastry.
2. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą morską i pieprzem ziołowym. Dodajemy kilka listków szałwii.
3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10minut, następnie obracamy warzywa na drugą stronę i pieczemy kolejne kilka minut, aż warzywa ładnie się przyrumienią.
4. Paprykę zieloną kroimy w krążki i układamy na talerzu. Na talerz przekładamy upieczone warzywa. Posypujemy podprażonymi ziarnami sezamu, skrapiamy odrobiną oliwy truflowej oraz dekorujemy świeżymi listkami szałwii oraz pokrojoną papryczką chilli.
5. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GOSIA18 22.07.2013 19:19
bardzo apetyczna i kolorowa sałatka
msmors 22.07.2013 10:52
uwielbiam takie sałatki
Mniam 22.07.2013 08:43
Apetycznie wygląda.
Agnieszka-87-25 22.07.2013 07:46
smacznie wygląda
Magula 22.07.2013 07:20
ładnie wygląda. Nie miałam jeszcze tej oliwy truflowej, muszę zakupić
Janina 22.07.2013 06:25
Takiej jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł;)
AnielskaSlodycz 21.07.2013 23:33
bardzo ciekawa kompozycja
jasiek 21.07.2013 23:24
coś wspaniałego
Róża1 21.07.2013 23:17
pyszności!!! lubię takie potrawy:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat