Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonych warzyw z szałwią, sezamem i oliwą truflową
1. Marchewkę, cukinie, bakłażana kroimy w plastry.
2. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą morską i pieprzem ziołowym. Dodajemy kilka listków szałwii.
3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10minut, następnie obracamy warzywa na drugą stronę i pieczemy kolejne kilka minut, aż warzywa ładnie się przyrumienią.
4. Paprykę zieloną kroimy w krążki i układamy na talerzu. Na talerz przekładamy upieczone warzywa. Posypujemy podprażonymi ziarnami sezamu, skrapiamy odrobiną oliwy truflowej oraz dekorujemy świeżymi listkami szałwii oraz pokrojoną papryczką chilli.
5. Podajemy z grzankami czosnkowymi.