Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki 2 szt.
słonecznik łuskany 2 łyżki
rzeżucha 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny kilka kropel
twaróg 200 (półtłusty)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą

Buraki porządnie szorujemy i myjemy. Każdego buraka owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut, lub dłużej - w zależności od wielkości buraków. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.

Upieczone i ostudzone buraki oraz twaróg kroimy w kostkę, wykładamy na półmisek. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje. Buraki i twaróg posypujemy rzeżuchą i uprażonym słonecznikiem. Całość polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 08.04.2013 20:47
oryginalne połączenie, podoba mi się ;)
mufinka79 05.04.2013 08:20
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
migotka28 04.04.2013 21:44
smakowita kompozycja
gosia56 04.04.2013 17:34
napewno pyszna
Monika-twin 04.04.2013 16:40
poezja smaku, lubie taki słonecznik
votus 04.04.2013 15:55
bardzo chętnie bym taka zjadł :D
idealme 04.04.2013 15:38
piękne kolory, bardzo apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak