Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 szt.
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • rzeżucha

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    kilka kropel
  • twaróg

    200 (półtłusty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki porządnie szorujemy i myjemy. Każdego buraka owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut, lub dłużej - w zależności od wielkości buraków. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.

Upieczone i ostudzone buraki oraz twaróg kroimy w kostkę, wykładamy na półmisek. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje. Buraki i twaróg posypujemy rzeżuchą i uprażonym słonecznikiem. Całość polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ssylwiaa 08.04.2013 20:47
oryginalne połączenie, podoba mi się ;)
mufinka79 05.04.2013 08:20
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
migotka28 04.04.2013 21:44
smakowita kompozycja
gosia56 04.04.2013 17:34
napewno pyszna
Monika-twin 04.04.2013 16:40
poezja smaku, lubie taki słonecznik
votus 04.04.2013 15:55
bardzo chętnie bym taka zjadł :D
idealme 04.04.2013 15:38
piękne kolory, bardzo apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat