Sałatka z ogórków na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ogórki świeże

    4 kg
  • cebula

    1,5 kg
  • marchewka

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • czosnek

    1 główka
  • sól

    3-4 łyżki

Zalewa

  • ocet 10 %

    1,5 szkl.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • olej

    1 szkl.
  • woda

    3 szkl.
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki wydrążyć środki z nasionami, a następnie pokroić ją w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek bardzo drobno pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski posolić i razem wymieszać. Odstawić na 2h.
Z podanych składników ugotować zalewę, tylko olej dodać pod koniec gotowania.
Pokrojone warzywa odsączyć z wody, następnie przełożyć do uprzednio umytych słoi. Zalać zalewą, zakręcić, a następnie pasteryzować przez ok 15-20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 09.08.2016 08:27
smaczna sałatka
Ela15 25.10.2015 11:32
zimą jak znalazł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat