Sałatka z ogórkiem do słoika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    2 1/2 kg
  • marchew

    1 kg
  • cebula

    1 kg
  • sól

    2 łyżki
  • Zalewa:

  • woda

    3 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • ocet

    1 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    ok 1 1/2 małego słoiczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • pieprz

    15 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i pokroić w plastry (można obrać ze skórki) zasypać połową soli. Cebulę obrać i pokroić w piórka albo krążki i zasypać resztą soli (można troszkę więcej). Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Z podanych składników ugotować zalewę i dodać do niej odciśnięte ogórki i cebule oraz marchew. Razem ze zalewą gotować ok 10 min. Można doprawić do smaku.
Wyjąć liście laurowe i nałożyć do przygotowanych słoików.
Zakręcić i pasteryzować ok 10-15min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 23.06.2017 09:45
pyszny dodatek do obiadu :)
Motorek 22.06.2017 22:21
Bardzo fajna.
Bożena Matuszczyk 22.06.2017 22:06
SUPER SAŁATKA NA ZIMĘ JAK ZNALAZŁ.;)
Jolanta40 22.06.2017 21:02
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat