Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Na dworze gorąc, jak przystało na lipiec :-) Ale warto coś zjeść, a jest lato, skoro lato, to warzywa :-) Obiad będzie na zimno i na szybko - sałatka z ziemniakami i fasolką szparagową, ogórkami i marchią.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • młode ziemniaki

    6 sztuk
  • fasolka szaragowa

    1 garść
  • ogórek gruntowy

    2 szt.
  • ogórek małosolny

    2 szt.
  • marchew młoda

    1 szt.
  • czerwona cebula

    0.5 szt.
  • czosnek ząbki

    1 szt.
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • pietruszka zielona

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet sherry

    1 łyżeczka
  • majonez

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Gotuję garść pokrojonej fasolki (z odciętymi końcówkami) w osolonej wodzie (około 15 minut).
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, około 15-20 minut (do miękkości, ale nie mogą być rozgotowane).
Następnie ziemniaki i fasolkę odstawiam do ostudzenia.

W międzyczasie podgrzewam oliwę na której szklę cebulę pokroją w półokręgi, w takcie szklenia delikatnie podlewam octem cherry (może być inny jaki lubimy), na ostatnią minutę wrzucam na patelnię czosnek pokrojony w plasterki.
Marchew kroję w plastry pod ukosem, a następnie w dość grube słupki (lubię jak chrupie).
Siekam zioła, ogórki gruntowe obieram i kroję w plastry o szerokości 0,5-1 cm. Ogórki małosolne kroję w takie same plasterki.
Dodatkowo można dodać prażone orzechy (u mnie w tym wypadku włoskie + pistacje).

Krok 3 - Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej foto

Po ostygnięciu wszystkich warzyw (ziemniaki, fasolka i cebula z czosnkiem), przekładam wszystkie składniki do miski, dodaję majonez (niekoniecznie) i jogurt naturalny.
Delikatnie mieszam, dodaję sól i pieprz do smaku.
Oczywiście warto dołożyć swoje ulubione zioła, lub szczypior, jeśli chcemy bardziej sytą sałatkę można dołożyć np.jajko.

To mój pierwszy przepis, mam nadzieję, że kogoś zainteresuje i spróbujecie tej pysznej sałatki na ciepłe dni, życzę smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat