Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej
Przygotowanie
Gotuję garść pokrojonej fasolki (z odciętymi końcówkami) w osolonej wodzie (około 15 minut).
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, około 15-20 minut (do miękkości, ale nie mogą być rozgotowane).
Następnie ziemniaki i fasolkę odstawiam do ostudzenia.
W międzyczasie podgrzewam oliwę na której szklę cebulę pokroją w półokręgi, w takcie szklenia delikatnie podlewam octem cherry (może być inny jaki lubimy), na ostatnią minutę wrzucam na patelnię czosnek pokrojony w plasterki.
Marchew kroję w plastry pod ukosem, a następnie w dość grube słupki (lubię jak chrupie).
Siekam zioła, ogórki gruntowe obieram i kroję w plastry o szerokości 0,5-1 cm. Ogórki małosolne kroję w takie same plasterki.
Dodatkowo można dodać prażone orzechy (u mnie w tym wypadku włoskie + pistacje).
Po ostygnięciu wszystkich warzyw (ziemniaki, fasolka i cebula z czosnkiem), przekładam wszystkie składniki do miski, dodaję majonez (niekoniecznie) i jogurt naturalny.
Delikatnie mieszam, dodaję sól i pieprz do smaku.
Oczywiście warto dołożyć swoje ulubione zioła, lub szczypior, jeśli chcemy bardziej sytą sałatkę można dołożyć np.jajko.
To mój pierwszy przepis, mam nadzieję, że kogoś zainteresuje i spróbujecie tej pysznej sałatki na ciepłe dni, życzę smacznego.