Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z makaronem, awokado, pomidorami i mozzarellą
SPOSÓB WYKONANIA: Orzeszki piniowe wysypać na papier do pieczenia i prażyć 2-3 minuty na grillu lub ruszcie, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. W dużym rondlu z lekko osoloną wrzącą wodą i dodatkiem oliwy ugotować makaron na półmiękko. Odcedzić, zahartować, ponownie odcedzić i odstawić do ostudzenia. Pomidory i ser mozzarella pokroić w cienkie plastry. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło barwy. Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na dużym półmisku układać plastry pomidorów, sera mozzarella i awokado. Makaron wymieszać z połową sosu i posiekaną bazylią. Doprawić do smaku. Nałożyć na środek przygotowanego półmiska i polać pozostałym sosem. Posypać orzeszkami piniowymi i udekorować gałązkami bazylii. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.