Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kurczakiem i chipsami
Marchewki i jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Fileta myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Pora kroimy na małe paseczki a szczypiorek siekamy. Chipsy kruszymy, zostawiamy kilka całych do dekoracji. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy szczypta soli i pieprzu.
2.
Na spód salaterki kładziemy pora, wykładamy połowę mięsa, smarujemy dość grubą warstwą sosu czosnkowego. Wykładamy połowę pokruszonych chipsów i połowę marchewki, polewamy warstwą sosu czosnkowego. Na sos wykładamy kurczaka, polewamy dość grubą warstwą keczupu. Wykładamy pozostałą warstwę marchewki, dodajemy jajka, polewamy sosem czosnkowym. Na sos dodajemy pokruszone chipsy i posypujemy siekanym szczypiorkiem. Dekorujemy całymi chipsami.