Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jesiennych warzyw (do słoika)
szklanka octu, szklanka oleju, ćwierć szklanki soli i cukru (łącznie), pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. To wszystko zagotować i przejść do przygotowywania warzyw.
Warzywa kroimy dowolnie. Z cukinii i papryki wyciągamy gniazda nasienne.
Ja pokroiłam: cukinia i papryka w kostkę, cebula w plastry, marchew na tarce na dużych oczkach, czosnek w drobne kawałeczki.
Wszystkie mieszamy w dużej misce. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka z zalewą, mieszamy i dusimy dopóki warzywa nie puszczą soku i nie zmiękną. Można jeszcze doprawić do smaku. Należy uważać aby warzywa nie rozgotowały się za bardzo, ponieważ będą jeszcze pasteryzowane.
Chłodną sałatkę przekładamy do słoiczków i lekko zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy około 20 minut a następnie dokładnie dokręcamy wieczka.
Mi wyszło z tej porcji 11 słoiczków po pół litra.
Smacznego!!!