Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z jesiennych warzyw (do słoika)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 6
marchew 1 kg
czosnek 6 ząbków
ocet 10 % 1 szklanka
olej 1 szklanka
sól
cukier
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie 8
kabaczek 4 kg
papryka 3

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jesiennych warzyw (do słoika)

Zalewa (najlepiej zrobić przed pokrojeniem warzyw):
szklanka octu, szklanka oleju, ćwierć szklanki soli i cukru (łącznie), pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. To wszystko zagotować i przejść do przygotowywania warzyw.

Warzywa kroimy dowolnie. Z cukinii i papryki wyciągamy gniazda nasienne.
Ja pokroiłam: cukinia i papryka w kostkę, cebula w plastry, marchew na tarce na dużych oczkach, czosnek w drobne kawałeczki.
Wszystkie mieszamy w dużej misce. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka z zalewą, mieszamy i dusimy dopóki warzywa nie puszczą soku i nie zmiękną. Można jeszcze doprawić do smaku. Należy uważać aby warzywa nie rozgotowały się za bardzo, ponieważ będą jeszcze pasteryzowane.

Chłodną sałatkę przekładamy do słoiczków i lekko zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy około 20 minut a następnie dokładnie dokręcamy wieczka.

Mi wyszło z tej porcji 11 słoiczków po pół litra.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.09.2013 08:45
Właśnie się zastanawiam nad jakąś sałatką.
Renataj 18.09.2013 23:05
Przepis wart wypróbowania - taka sałatka na zimę jak znalazł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak