Sałatka z cieciorki i selera naciowego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • suszone pomidory

    5 - 6 szt.
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około 12 godzin, wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno.
2. Następnie zagotować wodę i przełożyć do niej cieciorkę, gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić.
3. Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być w niej zanurzone), pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić je w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika, to tylko je pokroić.
4. Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 10 minut.
5. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę w której leżały pomidorki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kuchcik gotuje
Czas przygotowania sałatki można skrócić i wykorzystać cieciorkę z puszki, a pomidory suszone w oliwie ze słoika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcepanowy kącik 08.01.2017 09:34
Pyszna i chrupiaca sałatka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat