Sałatka z chilli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • sałata lodowa

  • radicchio

  • roszponka

  • papryczka chilli

  • bazylia

  • lawenda

  • marchewka

  • ogórek zielony

Dressing

  • oliwa

  • ocet winny

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drzemy lub szatkujemy sałaty i roszponkę.

2. Chilli przecinamy wzdłuż i wyciągamy nasiona. Jeśli tego nie zrobimy sałatka będzie przesadnie ostra.

3. Obieramy marchewkę i ogórka. Ogórka tniemy w cienkie paseczki używając obieraczki, a marchewkę trzemy na tarce na wiórki.

4. Dodajemy bazylię i lawendę. Bazylia nie musi być koniecznie świeża. Suszona też się nada.

5. Wszystko ze sobą mieszamy.

6. Do naszego dressingu używamy oliwy z oliwek i octu winnego w proporcjach 3:1. Następnie solimy i dokładnie mieszamy.

7. Dodajemy nieco dressingu do sałatki i mieszamy wszystko dokładnie. Pamiętaj, aby nie dać za dużo dressingu bo sałatka będzie praktycznie nie do zjedzenia. Lepiej dać najpierw nieco za mało a potem troszkę dołożyć niż dać za dużo.

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do makaronów.

SMACZNEGO!!!
Jędrzej Spychał
Dwie porady. Po pierwsze jeśli robisz sałatkę z lawendą to daj jej nieco więcej i zjedz od razu bo po odleżeniu sałatka nabierze bardzo intensywnego smaku lawendy. Po drugie czasem lepiej troszeczkę przesolić dressing. Sól nieco podkreśli smak warzyw

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 19.08.2014 08:39
Przepis ciekawy na salatke )), a jeśli chodzi o lawendę to słyszalam , że dodaje sie ją do potraw, w postaci świeżych kwiatów lub suszonych liści. Ponoć tą bardziej ekologiczną należy używać. Widzialam już kilkakrotnie przepis na smaczne lawendowe ciasteczka.
Ankha 19.08.2014 06:29
Jestem zaskoczona czytając o lawendzie w sałatce :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat