Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z chilli

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sałatka

sałata lodowa
radicchio
roszponka
papryczka chilli
bazylia
lawenda
marchewka
ogórek zielony

Dressing

oliwa
ocet winny
sól

Porada

Dwie porady. Po pierwsze jeśli robisz sałatkę z lawendą to daj jej nieco więcej i zjedz od razu bo po odleżeniu sałatka nabierze bardzo intensywnego smaku lawendy. Po drugie czasem lepiej troszeczkę przesolić dressing. Sól nieco podkreśli smak warzyw

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z chilli

1. Drzemy lub szatkujemy sałaty i roszponkę.

2. Chilli przecinamy wzdłuż i wyciągamy nasiona. Jeśli tego nie zrobimy sałatka będzie przesadnie ostra.

3. Obieramy marchewkę i ogórka. Ogórka tniemy w cienkie paseczki używając obieraczki, a marchewkę trzemy na tarce na wiórki.

4. Dodajemy bazylię i lawendę. Bazylia nie musi być koniecznie świeża. Suszona też się nada.

5. Wszystko ze sobą mieszamy.

6. Do naszego dressingu używamy oliwy z oliwek i octu winnego w proporcjach 3:1. Następnie solimy i dokładnie mieszamy.

7. Dodajemy nieco dressingu do sałatki i mieszamy wszystko dokładnie. Pamiętaj, aby nie dać za dużo dressingu bo sałatka będzie praktycznie nie do zjedzenia. Lepiej dać najpierw nieco za mało a potem troszkę dołożyć niż dać za dużo.

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do makaronów.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 19.08.2014 08:39
Przepis ciekawy na salatke )), a jeśli chodzi o lawendę to słyszalam , że dodaje sie ją do potraw, w postaci świeżych kwiatów lub suszonych liści. Ponoć tą bardziej ekologiczną należy używać. Widzialam już kilkakrotnie przepis na smaczne lawendowe ciasteczka.
Ankha 19.08.2014 06:29
Jestem zaskoczona czytając o lawendzie w sałatce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak