Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraczki
2 sztuki -
cebula czerwona
1 sztuka -
olej z pestek winogron
2 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
likier z aronii
1 łyżka -
miód płynny
1 łyżeczka -
cynamon
1 szczypta -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
aronia
-
natka pietruszki
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z buraczków z aronią w rumie
olej z pestek winogron - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
likier z aronii - 1 łyżka
miód płynny - 1 łyżeczka
cynamon - 1 szczypta
sól morska – do smak
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190 ºC. Buraczki umyj, osusz, i nieobrane, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą miękkie(możesz to sprawdzić widelcem). Gdy buraczki przestygną zdejmij z nich skórkę i pokrój na jednocentymetrowe krążki, a te na osiem części.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, dodaj buraczki i odstaw na około 30 minut, aby przeszły smakiem sosu.
Po tym czasie dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, aronie, wymieszaj i rozłóż na talerzach. Jeśli to potrzebne, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.
*czas pieczenia buraczków w piekarniku uzależniona jest od ich wielkości.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)