Sałatka z boczniaków i roszponki w sosie orzechowo-pomidorowym Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    250 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • rukola

    100 g
  • roszponka

    100 g
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • bazylia

  • tymianek

  • kozi serek

    do smaku
  • miód

    1 łyżka
  • sok z jednej cytryny

  • suszone pomidory z zalewą

    1/2 szklanki
  • orzechy laskowe

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

    4 łyżki
  • posiekana szalotka

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • papryka marynowana

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Zacznij od sosu, aby po przygotowaniu postał parę chwil w lodówce: orzechy upraż na suchej patelni i obierz z łupiny, lekko pokrusz. Suszone pomidory posiekaj i przerzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki sosu i odstaw do lodówki.
Kurczaka zamarynuj w ziołach i usmaż na patelni grillowej. Podobnie zrób z grzybami. Teraz grzyby i kurczaka pokrój w paski, przerzuć do miski, dodaj posiekaną w piórka cebulę, pociętą w paski paprykę oraz zieleninę.
Sałatkę wyłóż na głęboki talerz, polej sosem i posyp kozim serem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat