Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka z awokado, marynowanym kurczakiem i orzechami
-
polędwiczki z kurczaka
400 gramów -
rukola
4 garście -
awokado
1 sztuka -
pomidory
3 sztuki -
orzechy włoskie
8 sztuk
Marynata
-
olej rzepakowy
4 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
sól
0.5 łyżeczki -
cukier
0.5 łyżeczki
Dressing
-
oliwa
5 łyżek -
ocet balsamiczny
3 łyżki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z awokado, marynowanym kurczakiem i orzechami
Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon i umieścić w marynacie, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C, polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut, a po upieczeniu przestudzić. Awokado przekroić wzdłuż na pół, dookoła pestki, a następnie przekręcić dwie połówki i rozdzielić je. Metalową łyżką delikatnie oddzielić miąższ od skórki, wbijając łyżkę tuż pod skórką i powoli poruszając nią w dół i na boki. Po wyjęciu owocu pokroić go na plasterki. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli, kilka cząstek pokrojonego pomidora, orzechy podzielone na ćwiartki, pokrojonego kurczaka i awokado. Z octu, oliwy i ziół przygotować dressing i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka pysznie smakuje podana z grzankami lub świeżą bagietką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się