Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matijasy

    1/2 kg
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • por

    1 szt
  • cebulka marynowana

    1/2 słoiczka
  • jajka

    3 szt
  • majonez

    3,5 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki.

2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam.

3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.

4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.

5. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sliwka 07.02.2016 19:15
Uwielbiam;)))
IKrakowianka 07.02.2016 18:57
lubię takie sałaty śledziowe
w mojej kuchni 07.02.2016 17:35
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat