SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa jasna

  • śledzie w oleju

    200 g
  • ogórki konserwowe

    2 średnie
  • jabłko

    małe
  • szczypiorek posiekany

    garść
  • sól i pieprz

  • majonez

    2 łyżki

Warstwa ciemna

  • buraki czerwone

    3 małe ugotowane
  • sok z cytryny

  • sól i pieprz

  • tymianek

  • cukier

  • olej rzepakowy

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku.
Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę.
Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układam na przemian warstwy sałatki - jasną i ciemną. Warstwę jasną posypuję szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 07.01.2018 18:14
Dziękuję bardzo. :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2018 18:02
Smakowita sałatka pięknie podana;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat