Sałatka pieczarkowa a'la ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krakersy

    27 szt
  • pieczarki

    250 g
  • jajko

    4 szt
  • ser żółty

    100 g
  • majonez

    7 łyżek
  • szczypiorek

    pęczek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone pieczarki przyprawiamy pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Na blaszce, desce układamy obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę pieczarkową, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 09.12.2016 17:51
świetna słatka
[email protected] 09.12.2016 16:11
Wyglądq pysznie
Grazyna0211 09.12.2016 14:41
pomysłowa sałatka
mysza75 09.12.2016 11:19
jaka fajnie podana sałatka
mirosława4 09.12.2016 10:25
brzmi kusząco
Krystyna32 09.12.2016 09:21
bardzo smaczna
Edith85 09.12.2016 09:06
fajny pomysł
Wiesława1 09.12.2016 08:10
Wygląda zachęcająco
MonikaW 09.12.2016 08:08
super pomysł, robiłam taką z tuńczykiem teraz czas na pieczarki :)
Patrycja33 08.12.2016 23:48
wspaniale wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat