Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka nicejska

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pomidory 3 sztuki
papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
rukola 2 garście
sałata rzymska kilka liści
jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
anchois 12 filetów
czarne oliwki kilkanaście sztuk
bazylia kilkanaście liści

Sos winegret

musztarda 1 łyżeczka
ocet winny 2 łyżki
oliwa 6 łyżek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka nicejska

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki.
Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty rzymskiej. Dodajemy oliwki, tuńczyka, cebulę i paprykę i posypujemy listkami bazylii.
Teraz sos: mieszamy wszystkie składniki aż uzyskamy gładką konsystencję. I polewamy nim sałatkę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.09.2016 20:53
smaczna i zdrowa
Grazyna0211 19.07.2016 13:31
smaczna sałatka
mysza75 08.11.2014 09:54
jaka smaczna i kolorowa
Agnieszka-87-25 08.11.2014 08:34
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak