Sałatka na zimę z kalafiorem, ogórkiem i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuk
  • ogórek

    2 kilogram
  • cebula

    1 kilogram
  • marchew

    1 kilogram
  • papryka czerwona

    1 kilogram
  • woda

    3 litr
  • ocet 10 %

    70 ml
  • czosnek

    2 główka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuk
  • pieprz

    10 sztuk
  • sól

    2 łyżka
  • cukier

    2 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać drobno w talarki. Kalafior, ogórki, marchew, paprykę umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Kalafior podzielić na różyczki, ogórki pokroić w plasterki, nie obierać ogórków, marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych otworach, z papryki usunąć gniazda nasienne i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać do warzyw cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie i porcjować do słoiczków. Do każdego słoiczka dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Z wody, octu, soli i cukru zrobić zalewę, następnie zagotować zalewę. Zalać warzywa w słoikach zalewą, mocno zakręcić słoik i pasteryzować przez około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat