Sałatka na ciepło z komosą ryżową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    0,75 szklanka
  • pierś z kurczaka

    2 sztuka
  • rukola

    10 dag
  • pomidorki koktajlowe

    20 dag
  • pomidory suszone Smak

    10 dag
  • czosnek marynowany

    30 sztuka
  • orzechy włoskie

    5 dag
  • ser kozi

  • olej rzepakowy

  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Komosę ryżową płuczemy. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1,5 szklanki wody.

W tzw. międzyczasie, oczyszczamy pierś z kurczaka i kroimy ją na 4 kotlety, a następnie każdy kotlet w podłużne paski o grubości około 1 cm.

Rukolę dokładnie płuczemy, odsączamy, rozkładamy na talerze.

Przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

Skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (komosa ryżowa i pierś z kurczaka będą tak aromatyczne, że nie ma potrzeby przygotowywać do sałaty dodatkowego sosu).

Pierś z kurczaka smażymy na rumiano na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego.

Patelnię ściągamy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.

Gorącą komosę ryżową mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ząbkami marynowanego czosnku. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę nakładamy na środek talerzy. Przybieramy piersią z kurczaka i marynowanym serkiem kozim. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 28.04.2014 08:40
piękna sałatka, aż chce się jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat