Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka leśny mech
Jajka ugotować na twardo , po ugotowaniu zalać zimną wodą , a następnie obrać i pokroić w kostkę.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka,pieprzem i solą oraz czosnkiem , usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Ostudzić.
Ogórki , ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Kukurydze i pieczarki odsączyć z zalewy.
Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku.
Dno i boki tortownicy (o średnicy 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą.
Na samym dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry,posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem,na to wyłożyć marchewkę, posmarować cienko majonezem dociskając warstwy , lekko oprószyć pieprzem i solą.
Następnie wyłożyć kurczaka,kukurydze oraz ogórki.
Ponownie posmarować majonezem.
Nałożyć posiekane jajka,starty ser lekko doprawić solą.
Na koniec wyłożyć ziemniaki które też doprawić lekko solą i pieprzem, posmarować cienko majonezem,
Sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na płaski talerz odwracając formę do góry dnem,pieczarki mają być u góry.
Delikatnie ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć folię.
Udekorować według uznania.