Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
groszek konserwowy
340 g -
ryż basmati
2 szklanki -
migdały
1 szklanka -
rodzynki
1 szklanka -
wino czerwone wytrawne
200 ml -
pierś z kurczaka
300 g -
pomarańcza
3 szt. -
koperek
3 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
oliwa
6 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Sałatka kreteńska TeoVafidis
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Rodzynki zalać winem i odstawić na 3 min. Dwie pomarańcze rozdzielić na cząstki i pokroić na małe plasterki. Sok z cytryny i jednej pomarańczy oraz cukier (do smaku) wymieszać aż do uzyskania jednolitego sosu. Kurczaka grillować na złoto, kroimy drobno w julienne.
Ryż, pomarańcze, migdały, rodzynki, groszek, kurczaka i koperek wymieszać w misce i zalać sosem.
Sałatka po wstawieniu do lodówki zmienia swój smak, wszystkie składniki się łączą.
Komentarze (8)