Sałatka kreteńska TeoVafidis

Sałatka kreteńska TeoVafidis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek konserwowy

    340 g
  • ryż basmati

    2 szklanki
  • migdały

    1 szklanka
  • rodzynki

    1 szklanka
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • pierś z kurczaka

    300 g
  • pomarańcza

    3 szt.
  • koperek

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    6 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka kreteńska TeoVafidis

Teo Vafidis poleca:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Rodzynki zalać winem i odstawić na 3 min. Dwie pomarańcze rozdzielić na cząstki i pokroić na małe plasterki. Sok z cytryny i jednej pomarańczy oraz cukier (do smaku) wymieszać aż do uzyskania jednolitego sosu. Kurczaka grillować na złoto, kroimy drobno w julienne.
Ryż, pomarańcze, migdały, rodzynki, groszek, kurczaka i koperek wymieszać w misce i zalać sosem.
Sałatka po wstawieniu do lodówki zmienia swój smak, wszystkie składniki się łączą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

foczka-ks 16.11.2015 23:36
taką sałatkę lubię
Klausia 04.09.2015 17:48
imponująca kompozycja :)
Magda60 29.01.2015 15:06
swietne polaczenie skladnikow
luna76 15.08.2014 08:11
ale pyszności!!!!
anemon 14.08.2014 22:43
Świetne smaki.
agnieszka214 14.08.2014 17:55
musi smacznie smakowac
mufinka79 14.08.2014 15:25
Moje smaki, bardzo smacznie podana :)
norweska20 14.08.2014 14:20
pyszności podano

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat