Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka gyros - przepis tradycyjny
Sałatka gyros w przepisie tradycyjnym jest układana warstwami. Nie miesza się je, a składniki łączą się dopiero na talerzach gości. Tradycyjną sałatkę gyros nakłada się tak, aby zawrzeć każdą warstwę. Dopiero wtedy mamy jej pełnię smaku!
1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju i dokładnie mieszamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Obsmażamy na oleju złoty kolor, odstawiamy do ostudzenia.
2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, odkładamy trochę do posypania wierzchu. Kapustę pekińską drobno kroimy, cebulę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
3. W większej salaterce układamy połowę obsmażonego mięsa, na to układamy połowę kukurydzy, polewamy ketchupem. Układamy połowę cebuli, ogórków, smarujemy majonezem i układamy warstwę kapusty pekińskiej. Pozostałe składniki układamy w tej samej kolejności.