Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Cezar
Sałatka cezar w oryginalnej recepturze składa się z sałaty rzymskiej, parmezanu, intensywnego w smaku sosu i oczywiście grzanek. Jednak przepis na to słynne danie można dostosować do swoich preferencji smakowych i tego, co akurat mamy w lodówce. Zobaczcie przepis na smaczną interpretację przepisu na sałatkę cezar!
1. Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aż się zarumieni.
2. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i odkładamy do lodówki.
3. Pierś z kurczaka przyprawiamy i kroimy w kosteczkę. Smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
4. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu. Polewamy sosem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i częścią posypujemy sałatę, a następnie rozkładamy kawałki kurczaka, kawałki pokrojonego pomidora i grzanki. Posypujemy serem. Można również udekorować majonezem.