Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sajgonki

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • chińska mieszanka warzywna

    450 g
  • papier ryżowy

    24 arkusze
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • sól do smaku

  • słodka papryka Prymat

    do smaku
  • cebula biała

    1 szt
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • garam masala

    1 łyżeczka
  • makaron ryżowy

    200 g
  • olej do smażenia

Sos słodko-kwaśny

  • miód

    1 łyżka
  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • biały ocet winny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • imbir mielony

    2 szczypty
  • sezam czarny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na bardzo drobne kawałki, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Odstawić na 15-20 minut.
Krok 2 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Kawałki kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju, przyprawić garam masala i papryką słodką mieloną.
Krok 3 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Mieszankę chińską (o składzie: marchew, kiełki fasoli mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby Mun) wysypać na rozgrzany olej i smażyć do miękkości. Przyprawić pieprzem ziołowym, solą i papryką słodką mieloną.
Krok 4 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na patelni z odrobina oleju przez ok 3-4 minuty.
Krok 5 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Makaron ryżowy połamać na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 6-7 minut. Odcedzić makaron. Mięso, makaron ryżowy, podsmażoną cebulę i mieszankę warzywną wymieszać. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
Krok 6 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Papier ryżowy namoczyć w wodzie (do dużego talerza nalać wodę) przez 2 sekundy, umieścić na desce i nałożyć 1-2 łyżki farszu, złożyć najpierw dolną ściankę papieru, potem boczne części i zwijamy całość ku górze. Odstawić sajgonki na ok. 40 minut do wyschnięcia.
Krok 7 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Na patelni wlać olej (do wysokości 0,5 cm), dobrze rozgrzać i umieszczać sajgonki w odstępach, aby się nie pozlepiały. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 8 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Zrobić sos słodko-kwaśny: wszystkie składniki wymieszać i posypać czarnym sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agaK.

12.07.2016 20:21
To jest bardzo fajne.

smerfetka79

07.07.2016 23:59
Zachecająco to wyglada

IKrakowianka

07.07.2016 20:59
świetne sajgonki

jagoda5913

07.07.2016 16:35
super pomysł

Stenka

07.07.2016 12:39
Moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat