Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe babeczki z rabarbarem
Białka jajek ubić na sztywno z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do piany z białek dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Białą i szklistą bezę ostrożnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec z ugotowanym ryżem, delikatnie wymieszać.
Foremki do babeczek napełnić ciastem (metalowe trzeba wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą )i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec 35 min.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić do puszczenia soku, następnie przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli i rozgotować gdyby zaczynało się nam przypalać podlać małą ilością wody. Babeczki po upieczeniu podawać polane musem rabarbarowym, smakują na ciepło jak i na zimno.