Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Wydawać by się mogło zwykła sałatka, ale ta pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem i jajkiem to coś więcej! Wystarczy tylko zadbać o jej piękne podanie i spokojnie może stanowić jedną z przekąsek na rodzinne spotkanie czy to w gronie przyjaciół! Podana tuż po wymieszaniu nie wygląda najbardziej apetycznie, ale oczywiście jej wygląd może zmylić, bo smak broni się w 100%. Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem i jajkiem, podana na półmisku po wcześniejszym wymieszaniu, ale udekorowana ćwiartkami jajka na twardo, kawałkami tuńczyka, korniszonów i świeżymi ziołami zyskuje i nabiera na wyjątkowości.
Kroki postępowania
Ryż przekładam na sitko i przelewam zimną wodą. Przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dodaję 1/3 łyżeczki soli, i dwie łyżki oliwy. Zagotowuję do momentu wchłonięcia przez ryż wodę. Odstawiam garnek i zawijam w koc na 30 minut.