Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z karmelizowanym jabłkiem. Deser.
Na patelni topimy 2 łyżki masła, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć).
Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań).
Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka.
Ryż (u mnie wcześniej ugotowany, z lodówki) przekładamy do małego garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie większość mleka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę.
Do przygotowanego pucharka przekładamy mleczny ryż, a na wierzch układamy nasze skarmelizowane jabłka. Osobiście dodaję również resztę karmelu z patelni, która spływa na ryż nadając mu dodatkowej słodyczy.
Podajemy od razu.