Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1/2 kg
mleko 2% 1,5 l
jabłk 1 kg
rodzynki 2 łyżki
cukier 200 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

Surowy ryż wypłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować ryż na mleku ( można dodać łyżeczkę cukru do mleka). Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rodzynki zalać wrzątkiem i trzymać tak 5 minut, aż rodzynki zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki przełożyć połowę do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, na ryż wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami i cynamonem i na wierzch wyłożyć drugą połowę ryżu. Wierzch polać roztopionym masłem i całość zapiec w piekarniku przez około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 05.09.2012 11:19
mniam
Reda 05.09.2012 11:19
mniam
Kate131 23.08.2012 09:34
uweilbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak